‘RTFF belooft 9 daagse feestelijke beleving van Turkse cinema’

Gepubliceerd op 21 apr. 16

Interview met Mehmet Emin Alkanlar

‘RTFF belooft 9 daagse feestelijke beleving van Turkse cinema’

Het Rode Tulp Film Festival vindt plaats tussen 27 mei – 4 juni 2016.

Het Rode Tulp Film Festival (RTFF) staat weer voor de deur. Dit jaar wordt het Rode Tulp Film Festival (RTFF) voor de vierde keer georganiseerd door de Culturele Stichting Nederland Turkije. In aanloop naar de vierde editie van RTFF hebben we een interview gehouden met festivaldirecteur Mehmet Emin Alkanlar.


1. Dit jaar wordt RTFF voor de vierde keer georganiseerd. De afgelopen drie jaar heeft het festival platform geboden aan het allerbeste van de Turkse cinema. Wat kunt u vertellen over de rol van RTFF voor de Turkse cinema?

RTFF presenteert Turkse cinema aan internationale filmliefhebbers. Turkse cinema is de laatste jaren volop in bloei. Turkse films vallen in smaak bij de internationale kijker en op internationale filmfestivals winnen Turkse films grote prijzen. In Nederland was er vraag naar een gerespecteerd platform voor het vertonen van Turkse cinema. Tijdens RTFF tonen we aan filmliefhebbers in Nederland het beste van Turkse cinema. Daarnaast willen we vanaf dit jaar RTFF uitbouwen tot een ontmoetingsplek voor Turkse filmmakers met Nederlandse producenten. In de toekomst hopen we op een nauwe samenwerking met diverse organisaties in beide landen, met op het oog op het smeden van nieuwe coproducties.

2. Hoe zou u de beleidsdoelen van RTFF willen omschrijven?
Onze grootste interesse gaat uit naar het bieden van een gerespecteerd platform voor Turkse cinema in Nederland. Het festival ambieert daarnaast een ontmoetingsplek te creëren voor jonge Turkse en Nederlandse filmmakers. In dat kader willen we creatieve filmmakers de kans geven om ervaringen, nieuwe ideeën, etc. met elkaar te delen.

3. Wat voor films worden vertoond tijdens RTFF?
In Turkije worden er jaarlijks naar schatting 130 – 140 films gemaakt. Vanuit commerciële motieven haalt helaas een kleine minderheid van 30 – 40 films het witte doek. Een grote hoeveelheid van de films krijgt geen kans op vertoning in Turkije. Opvallenderwijs zien we dat veel van deze films in prijzen vallen op (internationale) filmfestivals. Ik heb het dan over films die we kunnen omschrijven als auteurscinema. Het zijn films die een hoge mate van kunstzinnigheid bevatten. Films die experimenteren met nieuwe filmtalen. Vaak worden zulke films geschaard als Arthouse cinema. Dit zijn films waarin filmmakers hun creatieve geest laten ontplooien. Films die niet vanuit commerciële doeleinden zijn gemaakt, maar waarbij het artistieke talent van belang is. Zulke films presenteren we graag aan de internationale kijker. Daarmee bieden we als festival kwalitatief hoogstaande films een podium.

4. Kunt u meer vertellen over de afgelopen edities van RTFF?
Dit jaar gaan we RTFF voor de vierde keer organiseren. Het eerste jaar zijn we kleinschalig begonnen en hebben we enkel 14 films verspreid over vier dagen kunnen vertonen in LantarenVenster te Rotterdam. De vierde editie van RTFF zal negen dagen duren en daar zijn we enorm trots op. Het filmaanbod zal bestaan uit korte en lange speelfilms en documentaires. Als festivaldirecteur ben ik meest trots op het feit dat RTFF dit jaar naast Rotterdam, ook in steden als Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg en Utrecht georganiseerd wordt. Ook dit jaar gaan we Rode Tulp Awards uitreiken in de categorie Beste film, Beste regisseur, Publieksprijs, Filmcriticiprijs. In het bijzonder reiken we Oeuvre-prijzen als eerbetoon aan Turkse filmmakers voor hun levenslange inzet voor de Turkse cinema.

5. Welke moeilijkheden heeft u meegemaakt tot nu toe?
De grootste uitdaging was en is nog steeds het werven van sponsors. Voor het realiseren van een succesvolle editie zijn we vooralsnog afhankelijk van financiële steun van sponsors die investeren in kunst, met in het bijzonder Turkse cinema. Anderzijds maakt het ons festival ook uniek. Ons festivalteam bestaat volledig uit vrijwilligers die Turkse cinema een warm hart toe dragen en zich graag inzetten voor het slagen van het Rode Tulp Film Festival.

6. Het Festival wordt georganiseerd in Nederland. Hoe zijn de contacten met de Nederlandse filmwereld?

We leggen in toenemende mate contacten met de Nederlandse filmwereld en stellen dit dan ook hoog in het vaandel. Jaarlijks wordt onze jury gevormd door gerenommeerde filmprofessionals uit Nederland en Turkije. Ook ontvangen we belangrijke gasten van diverse filmfestivals in Nederland. Als festival dragen we grote zorg voor het bijeenbrengen van Nederlandse en Turkse filmprofessionals. In de toekomst ambiëren we om RTFF uit te bouwen tot een internationale ontmoetingsplek.

7. Vergelijkbaar met het RTFF worden in andere Europese steden Turkse filmfestivals georganiseerd. Hoe verhoudt RTFF zich tot andere Turkse filmfestivals?
In London, Frankfurt, Rome en Paris worden inderdaad filmfestivals georganiseerd die Turkse films vertonen. In Nurenberg wordt zelfs een mix van Duitse en Turkse films vertoond. Het RTFF neemt een unieke positie in doordat het een landelijke en feestelijke karakter heeft. Denk daarbij aan het ceremonieel uitrollen van de rode loper, thema-avonden, speciale events, de feestelijke uitreiking van de Rode Tulp Awards etc.

8. Wat kunt u vertellen over het publieksprofiel van RTFF?
Het RTFF biedt films voor de internationale filmliefhebber. Natuurlijkerwijs krijgen we veel bezoek van Nederlanders en Turkse Nederlanders. Ik benadruk de internationale filmliefhebber, doordat al onze films zijn voorzien van Engelse ondertiteling.

9. Vorig jaar stond RTFF in teken van het thema ‘Vrouwen en Migratie’. Welk thema staat er dit jaar op de agenda?
Dit jaar presenteren we het thema ‘Gedwongen Migratie’, een internationaal belangrijke knelpunt waar we graag bij stilstaan als festival. In het kader van het thema zullen er panels georganiseerd worden. Daarover zijn we in gesprek met de raad van het Internationale Gerechtshof voor gedwongen migratie. Daarnaast vindt er een expositie plaats van Emin Özmen, waarin een bijzondere selectie van dertig foto’s vertoond worden. De expositie vindt plaats op diverse locaties in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.

10. De vorige edities waren extra bijzonder door masterclasses met internationaal gerenommeerde filmmakers zoals Nuri Bilge Ceylan en Ferzan Özpetek. Wat staat er dit jaar op het programma?
Afgelopen jaren bleek dat de masterclasses druk bezocht werden en succesvol beleefd werden door filmmakers en bezoekers. Daarom gaan we dit jaar ook wederom een masterclass organiseren met een internationaal succesvolle filmmaker.

Verder kan ik je alvast het volgende verklappen over het festival, waar nog altijd hard aan gewerkt wordt:

– We hebben een mooie openingsfilm
– Rode Tulp Filmcompetitie (Beste film en Beste regisseur) / 5-7 films
– Ode aan de regisseur / 3 films
– Nostalgie: Gedwongen migratie in conventionele Turkse cinema / 5 films
– Panorama (5 films)
– Menselijk drama in gedwongen migratie (2 documentaires)
– Shorts (8 korte films)
– Panel (Eşikte Yaşamak: Kaçan insan)
– Foto-exhibitie (Zorunlu Kaçış – Emin Özmen)

11. Natuurlijk zijn we benieuwd naar welke films vertoond gaan worden. Kunt u daarover iets verklappen?
Elk filmfestival maakt zich hard voor de vertoning van het allerbeste van het filmaanbod uit dat jaar. Daarom wordt het filmprogramma niet eerder dan tien weken voor aanvang van het festival gepubliceerd. Ik kan je wel verklappen dat RTFF dit jaar bijzondere films gaat vertonen, waaronder internationaal award winnende films. Rond eind april hopen we een publicatie hierover te maken. Elk jaar presenteert RTFF films op het doek, die niet eerder in Nederland vertoond zijn. Daarom is het extra spraakmakend en uniek.

12. Ten slotte; met welke boodschap aan filmliefhebbers wilt u dit interview beëindigen?
Elk jaar is het festival anders en uniek. De filmwereld is bruisend en dan vooral als het in teken staat van de Turkse cinema. We beloven filmliefhebbers in Nederland een feestelijke beleving van de Turkse cinema. Ik zou zeggen “kom en ontdek nieuwe filmtalen’’. foto1

21.4.2016
 

Add comment

Vul in: *